duminică, 7 mai 2017

Falsa bunăstare

Am urmărit cu mare interes, aseară, emisiunea de pe antena3, unde a fost invitat Viorel Cataramă. De fapt, este singurul motiv pentru care mă pot uita la această.. era să-i spun ”televiziune”.
Subiectul? averile unor.. diverși, amestecați, după nu știu ce criterii.. Întrebările stupide puse de moderatoarea emisiunii, m-au enervat. Să îi ceri unui liberal convins să își dea cu părerea despre etica unor averi este un non- sens. Pentru că în esență, liberalismul presupune să poți să ai atât cât îți trebuie. Dealtfel, singurul motiv pentru care a fost importantă emisiunea, a fost prezența lui Cataramă. Pentru că omul ăsta are viziune și experiență. Experiența acelui contribuabil care NU A ÎNTÂRZIAT niciodată plata taxelor și a impozitelor. Sunt sătul de mâncătorii de kkt care îi tot dau într-una cu SAFI. (Apropos, știe cineva că certificatele SAFI încă se tranzacționează??)

Revenind asupra problemei ridicate de o asemenea temă de emisiune, fiecare este liber să își facă atâtea case, câte dorește. Mă uitam șocat la o poză, pe fb, cu o notă de plată din LOFT, în valoare de.. 175.000 de ron.  Păi combinațiile lui oprea -interesul național, în comparație cu achitarea unei asemenea note.. sunt pistol cu apă. Trăim într-o bulă contradictorie cu propria noastră viață. dacă cineva îți permite să plătească o asemenea notă, probabil că e tot beizadeaua vreunui ..oprea..interes.. național. Ideea este că nu ar trebui să ne intereseze asemenea lucruri decât în măsura în care averile au fost dobândite ilegal.
Emisiunea a început cu Năstase. Știm cu toții că Năstase a făcut ”combinații” diverse, că pe cârca lui s-au ridicat nulități absolute, precum  remus turică, dar evident, felul în care a fost el condamnat și mai ales motivarea acestui fapt, sunt demne de cărțile de istorie. Absurd! Însă, acum, omul îți duce liniștea pe prorpietatea lui  și singurul lucru pe care îl simt este admirația, pentru faptul că își numără singur ouăle, acolo. Să fie clar, Năstase Nu e vreun prost și, da, datorită lui suntem în UE și NATO. Dacă vom învăța vreodată, să separăm lucrurile bune de cele rele, am învăța deopotrivă că nu există omul perfect. Cea mai mare tară a nației noastre, a comunismului este semnul de egalitate. Între oameni și oameni și între fapte și fapte.   Ce vreau să spun este că tu poți fi de fapt un foarte bun profesionist, dar ești un soț și un părinte lamentabil, asta te poate descalifica la locul de muncă? Ei bine, în Romania, da. Preferăm să scoatem la suprafață imbecili (ca oprea și toți doctoranzii lui), uitându-ne la cv-uri fabricate la șpriț ieftin și să anulăm șansele unor oameni de a face ”lucruri”, pentru că au dat-o în bară pe un segment anume.  În toate școlile de MBA din lume se învață că sursa victoriei absolute este eșecul. Deci încercarea, eroarea, greșeala, reziliența. Numai trecând prin toate acestea poți ajunge la succes. Însă, garantat, un om care a trecut prin acești pași, nu va sparge 175.000 euro pe o noapte la loft. Nu mă interesează cine e ăla decât dacă aș afla că se numește Jack Ma, Richard Branson sau Larry Page. Și asta doar pt că aș fi spart și eu 200 euro, numai să trec pe lângă ei. Dacă în schimb aflu că cel care a spart atâția bani e vreun becali sau vreun truică sau.. beizadeaua lui oprea-interesul național, sau oricare altă lichea puturoasă, pot cel mult să vomit și să sper că într-o zi îi vor ieși pe nas acei bani, pentru că nu sunt cu siguranță munciți.
Așadar, comunismul a creat o falsă paradigmă a ”bogăției”. Bogat nu ești dacă spargi 40.000 euro într-o noapte, decât dacă are tac-tu lanțul hotelier Hilton și Jimmy Choo își potrivește ceasul următoarei lasnări, după al tău. În rest? oricîte drogate ai fute, ești doar un nimeni cu bani. În România nu vom avea poate niciodată un restaurant Michellin. Pentru că noi NU avem o clasă de lux. Avem o clasă de parveniți. Luxul se învață, odată cu educația. Poate peste 100 de ani, după ce și ultimul cocalar mâncător de shaorma (cu dă toate) a plecat la ”combinații” la Paris și aici vor fi rămas numai copiii care încă citesc.. cărți printate.  Până atunci, vom fi împărțiți în 3 categorii; oamenii care AU lucruri (indiferent cum le-au dobândit), oameni care SUNT și proști, milogi, bețivi puturoși care comenetază.
Dacă eu, aș fi pentru o zi Dumnezeul politicii Românești, aș face un guvern cu Cataramă, Năstase și alți oameni care ȘTIU cu ce se mănâncă. prea mulți proști au avut acces in politica românească, doar pentru a avea și ei șansa să se căpătuiască pe sistemul ”pupă mâna cui trebuie, ca să ajungă alții să-ți pupe ție mâna”
Eu, aș judeca (și o fac deja) FAPTELE și nu oamenii. pentru că oamenii sunt o sumă infinită de acțiunii și reacții, nu sunt simple poze. În dinamicitatea vieții un om poate salva o viață și să fie un erou, având în spate o condamnare pentru furt.. în timp ce un ”doctor” și general cu nu știu câte stele.. să fie un impostor macabru de a cărui apropiere mi-ar fi rușine.

Ca o concluzie a acestui articol, oameni buni, uitați-vă în jurul vostru și întrebați-vă la ce vă raportați apartenenența, valorile? faceți un experiment care vă va schimba viața. Alegeți-vă un personaj și judecați-i faptele.. nu statsusurile de pe facebook.. nu cv-ul, astea sunt prefabricate. Veți fi șocați!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu