duminică, 1 noiembrie 2015

semne de intrebare

Felicitari pentru mobilizarea exemplara! Punct.

Acum, sa inceapa concluziile lucrative, nu cele politice. Fiecare eveniment tragic trebuie analizat in amanunt, sub toate aspectele sale: cauze, reactii si metrici. Suntem foarte buni la reactiile pe termen scurt, analizam la tv, gasim specialisti in orice dar, o lectie invatata inseamna cuantificarea elementelor care conteaza cu adevarat, pentru evitarea re-producerii unor asemenea tragedii.

In cat timp s-a dat alarma la Pompieri?
In cat timp a ajuns prima ambulanta? Cate ambulante au fost in total?
Care a fost impactul la nivelul sistemului medical? Cate spitale au fost ocupate pt 168 de raniti? care este capacitatea REALA a spitalelor la nivelul capitalei? care ar fi un raspuns de calitate?

Si plecand de aici, putem face prognoze si planuri de actiune. ce s-ar intampla in cazul unui cutremur major? Cine..ne-ar salva? etc, etc..
Apoi, implementarea si exersarea raspunsului in conditii de simulare este de asemenea foarte importanta. Am putea invata de la japonezi cum se face. De la chilieni deopotriva.

Asta ar trebui sa gandeasca "specialistii" si nu oamenii politici care vad in orice o sursa de imbogatire personala. Si apoi, gandindu-ne la ce am putea face sa evitam tragediile (respectarea legilor si a normelor de siguranta) ce putem face sa avem un raspuns si mai bun (transmiterea mai rapida a alarmei, calibrarea numarului de ambulante in raport cu proportiile tragediei, pregatirea spitalelor, CONSTRUCTIA de facilitati de spitalizare sau, achizita de spitale mobile..

Si daca cineva ar face consistent si nepopulist treaba asta, poate ca. nu am mai cheltui bani pretiosi pe ..moschei, caterdale megalomanice, patinoare si alte tampenii.

Nu zice nimeni ca nu e nevoie si de astea, dar ar trebui sa punem caii..inaintea carutei, asa zice o vorba din popor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu