luni, 15 aprilie 2013

Greaua decizie

Inceputurile
Am fost toata viata mea.. "a security guy"! De la prima vedere si pana la ultima, aproape toti cunoscutii mei ma vad ca pe un "security", orice alte calitati as avea. Ce este drept, pe unele mi le asum, mai putin pe cele de bataus. Pentru ca desi am tot ce-mi trebuie (in general) nu-mi place sa ranesc oamenii. Dar am avut un noroc insa, sau mai bine zis o sansa, pe care Dumnezeu mi-a dat-o sa invat securitate de un alt nivel. Dupa care, lucrurile au inceput sa-mi apara atat de clar in fata ochilor. Profesia mea, cea de "security manager"ar trebui sa fie una desoebit de respectabila, deoarece, in aceasta pozitie, se presupune ca trebuie sa ai grija de activele actionarilor. Prima dezamagire a venit mult mai tarziu, dupa ce am inceput sa profesez, atunci, cand s-a daramat prima paradigma: marile companii vin in Romania si fac "copy /paste"dupa sistemele si procedurile de afara. Am studiat problema in amanunt si am notat ca exista foarte, foarte putine variatii, in general, cei care vin aici nu-si bat prea mult capul cu "securitatea". A doua paradigma care s-a daramat a fost aceea ca.. managerilor din marile organizatii le pasa de banii companiei lor. Gresit! Eu am intalnit foarte putini din acestia (cand de fapt trebuiau sa fie majoritatea..), celor mai multi le pasa de salariul lor, avantajele personale si eventual, sa treaca absolut rapid, peste timpul pe care trebuie sa-l petreaca in Romanica, pentru a-si definitiva statutul de "expat"intr-o tara pe care nu dau foarte mult bani. Restul, este "vrajeala"corporatista.

Incercam de fapt sa spun, ca dincolo de securitatea pe care am invatat-o eu, ar fi trebuit sa gasesc un interes asiduu pentru securitate, asa cum este ea definita in manuale, respectiv "protectia vietii si a proprietatii". Ma rog, este o definitie foarte americana, dar e cea mai scurta, cea mai simpla, in forma ei. Si am invatat, avand sansa sa lucrez pentru cateva companii foarte mari, care au ajuns si pe la noi. nu dau nume pentru ca nu asta e important. Importanta cu adevarat este dezamagirea pe care am avut-o, descoeprind ca lucrruile nu stau deloc asa cum ne sunt descrise. In general, pentru marile companii care vin de afara, problema securitatii se rezuma la urmatoarele:
 • sa bifam ca avem un sistem de securitate.. (eventual "paza", este suficient)
 • sa gasim "pe unul"(capabil si ieftin) care sa preia aceasta functie.
 • sa facem copy/paste dupa procedurile de la compania mama, pentru ca in cazul unui eventual control, sa bifam si ca am facut asta. Totul pe creditul si in beneficiul security managerului care reuseste sa faca acest lucru.
Au fost foarte putine cazurile in care am descoperit altceva. Au fost destul de multe cazurile, in istoria mea, in care lucruri grave, evidente, surse de pierdere identificate si cu potential de combatere au fost ignorate, doar pentru ca orice modificare adusa in sistem presupunea un efort "corporatist"prea mare, eventual telefoane si intrebari incomode primite de afara, totul pe fondul faptului ca.. tu ca manager, intr-o companie mare, dupa ce ai apucat sa "bifezi"ca ai rezolvat un lucru, pici foarte prost dand apoi telefoane pe la Viena (in general acolo este headquarterul corporatiilor care vin in Romania) si sa le spui ca de fapt.."un roman" a descoperit ca lucrurile sunt cu potential de risc. SI atunci, e mai simplu sa inhibi asta.. Si de asta, gasind bariere cu infrarosu amplasate pe o proprietate (o fabrica)  cu garduri denivelate (geografic) si cu variatii de inaltime si geometrie, si nicio camera video, am ramas perplex.. Si nu mai mica mi-a fost perplexitatea, cand am gasit in manualul de proceduri, specificatii vis-a-vis de "potential atac de elicoptere"..Si mi-am spus ca trebuie sa mai invat securitate, ca sunt idiot.  Dar mai tarziu, ducandu-ma la un curs, la compania mama.. acolo unde acceeasi fabrica se afla intr-un desert, pe un teren de 280 de hectare (fabrica avand construita amprenta pe doar o jumatate de hectar) am vazut ca tot perimetrul fabricii era protejat cu sarma ghimpata, bariere cu infra-rosu si am gasit si specificatii in proceduri, privind atacul cu elicoptere. dar fabrica respectiva se afla amplasata in desert (am spus) si era permanent expusa riscului la acte de terorism, fiind o companie americana. SI totul mi-a aparut atat de clar.. Paraschive esti idiot (mi-am spus). Si asta pentru ca "seful"meu, directorul tehnic al fabricii, dealtfel un tip extrem de inteligent (maladiv chiar) s-a gandit intr-o zi ca.. ii place si securitatea si s-a dus (pe banii companiei) sa se documenteze, la aceeasi fabrica din desert.. A tradus procedurile ( vorbea perfect fo 5 limbi..) a schimbat Turcia cu Romania prin texte, a tocat fo 110.000 dolari americani (si asta se intampla prin 97, cand 100.000 de dolari erau.. bani multi. Si a inconjurat o fabrica amplasata intr-un oras, inconjurata de resedinte particulare, unde.. nimeni nu a sarit vreodata gardul.. Care ar fi problema? pai .. e simplu. In fabrica despre care va spuneam, in desertul din Turcia, incidentele de securitate au fost (istoric) catalogate astfel (ultimii 10 ani):
 • 6 accidente de munca
 • 1 caz de consum de alcool (un masinist a fost prins cu o sticla de ouzo (sau ma rog.. licoarea aia alba de o beau turcii, amestecata cu apa, lichior de anason cred ca e la fel ca si la greci)
 • NICIUN CAZ DE FURT
 • 73 de incidente sindicaliste pe fond religios (musulmani)
 • 18 tentative de incendiere a masinilor conducerii
versus,

ultimii doi ani (inainte de angajarea mea) in Romania
 • un tir de marfa disprut intergal (pierdere 500.000 de dolari americani)
 • sute de incidente de furt
 • mii de incidente de consum de alcool (devenite deja parte a culturii locale)
 • niciun act terorist
Practic, barierele cu infrarosu.. au oprit pe oricine sa mai sara gardul (nici nu sarise cineva gardul, destul de inalt si cu ghimpi) dar nu a oprit pe nimeni sa arunce zilnic, zi de zi, noapte de noapte, pachete cu materie prima, peste gardul fabricii. pentru ca trebuie sa stiti, barierele cu IR sunt perechi de raze care pleaca din punctul A si trebuie sa ajunga in pucntul B, neintrerupte fiind de nimic. Orice intrerupere inseamna alarma. Daca pe un gard in desert, la o distanta de 2 km de la gardul fabricii pana la fabrica in sine, ar fi fezabil sa pui astfel de elemente de securitate, la o fabrica in Romania.. cu astfel de conditii, nu se justifica.

V-am dat doar un caz, poate cel mai clar si mai ilar (pentru mine) de coproratie care arunca cu banii pe fereastra, fara sa-i controleze pe cei carora le incredinteazza bugetele.
Exista si reversul medaliei. Am intalnit security manageri Romani, fosti militieni care mi-au spus ca elementul cheie al securitatii este "panda"pe care o fac urmarind angajatii pe care dupa aceea ii "raporteaza 'conducerii. Fara comentarii.

Desavarsirea
Am lucrat, dupa cum spuneam, cam 15 ani in securitatea privata si 5 ani ca militar. Am invatat securitate pe paine, si dupa cum am spus, am avut sansa sa am de unde invata. In anul 2009 am devenit primul roman, certificat international ca auditor pentru sisteme de security management si implicit, pentru ISO 28000. Am dat examenul, pe banii mei, la Bruxelles si am fost mandru Si m-am gandit ca dupa aceea, banii vor veni gramada spre mine ca si consultant. Am castigat bani (frumosi) din consultanta, dar.. de cele mai multe ori, am fost dezamagit. Si nu pentru ca banii nu au sarit sa ma acopere (eu dandu-le clientilor cunostintele mele despre cums a-si salveze banii), dar pentru ca  am descoperit o noua fata  a perspectivei de securitate; clientii care nu vor sa vada (sa auda..) ca sistemul lor nu este perfect. Am avut parte de reactii cel putin ciudate din partea unora. Am plecat zambind si mi-am vazut de treaba. Nu sunt vreun guru, dar securitatea este o disciplina la fel de precisa ca matematica si arhitectura (ma rog, le foloseste pe amandoua) si atunci, tot ce spun poate fi masurat. Daca preferi sa investesti 34.000 de euro sa acoperi o pierdere anuala de 1200 .. nu e o chestie foarte inteligenta, cand, in schimb, refuzi sa investesti 3500 de euro intr-un sistem care iti previne pierderi de cel putin 20.000 euro anual.. Cand ai date concrete in fata, asta nu e decat orgloiu. Orgoliu de corporatist tampit.

Si asa am invatat ca "clientii" nu au nevoie de consultanta. Nu va mai dau exemplu cu cazul meu cu Ali Ergun Ergen.. marele deschizator de "moalle" din Romania, care mi-a servit o foarte buna lectie. Aceea a fost : "de ce sa am nevoie de consultanta cand am la poarta 1800 de furnizori care se ofera sa-mi faca gratuit aceasta consultanta?.."m-a lasat cu gura cascata. Si de aceea, cunoscandu-l pe marele arhitect Vladimir Arsene, cand aceasta mi-a intins o capcana (eu vanzandu-ma ca si consultant) intrebandu-ma "cu ce furnizori de sisteme lucrez" si desi lucrasem cu foarte multi, i-am spus omului ceea ce UTI n-ar face niciodata; "un consultant adevarat nu favorizeaza NICIUN furnizor, el intelege mai intai nevoia clientului si dupa aceea ii da niste specificatii iar clientul poate sa-si aleaga furnizorii."  A tras omul o palma in masa si a spus  "bine domnule,.. nici nu credeam ca exista asa ceva in Romania.. In state (US) NIMENI nu cumpara servicii sau sisteme de securitate pana cand un consultand nu vine cu un concept modelat pe nevoia clientului. Abia dupa aceea face licitatii si isi alege furnizorul..

Mda, mi-am spus, Paraschive, ai invatat lucrurile care trebuie. Vreti sa stiti ceva? Am avut ocazia sa lucrez cu UTI (m-au curtat pe vreme cand lucram pentru Baneasa lui Puiu Popoviciu, i-am pasat elegant, am avut ocazia sa cunosc unii dintre cei mai mari furnizori de securitate din Romania si va spun cu mana pe inima.. NU AS LUCRA EVER pentru nici unul dintre ei.

Concluzia
In Romania, este foarte greu sa faci securitate adevarata. Sistemul este atat de viciat, atat de corupt, atat de infatuat..incat.. un consultant adevarat nu ar putea sa-i reziste. Nu am intrat inca in partea de servicii de securitate. Aici lucrurile sunt mult mai grave si sunt patronate de grava,. si greaua incompetenta a Politiei Romane. Cunosc si politisti competenti, dar in general, vorbind de un anumit nivel.. politia romana e praff (o sa ma duc la puscarie pentru aceste cuvinte). De ce spun asta? pai e simplu; cei care au inceput in Romania serviciile private de paza, au fost... reprezentantii politiei romane. Cei care au lucrat la prima lege a pazei (legea 18 pt cei care nu-si mai aduc aminte) au fost.. reprezentantii fostei militii. Si-au pregatit cu acea lege, retragerea in glorie, asigurandu-si un viitor stralucit in serviciile de paza, unde, numai ei puteau face legea. Si au facut-o! Adik au facut-o praf! Astazi, ca sa-ti faci firma de paza, trebuie sa faci un curs de  "manager de securitate", inventat tot de reprezentantii unei firme de paza din Romania. Doar nu va imaginati, ca daca au bagat in COR  aceasta functie, acest lucru a generat ceva standarde calitative sau.. a avult alt scop/efect decat acela de a limita din nou accesul oricui pe piata de securitate. Ce credeti? ca sa poti face acest curs, iti trebuie studii superioare. Aaa, inca ceva; daca ai studii juridice, nu-ti mai trebuie acest curs. Stie cineva cumva, ce diploma au politsitii care au terminat academia de politie? evident, juristi. Deci nu studii de management, nu altceva, obligatoriu studii juridice. Doar un exemplu, ilar si dureros, ce-i drept, redau acum din standardul ocupational aprobat de fosta CNFPA. Unul dintre topicurile de studiu este "Stabilirea securitatii industriale". Sec, asa suna, am citat! Deci; securitatea industriala trebuie... stabilita. facand acest curs, inveti sa:
 • organizezi securitatea organizatiilor
 • sa gestionezi bugetele specifice si sa..
 • stabilesti securitatea industriala :))))
:)

Eu am facut, inainte de aparitia standardului, 3 sesiuni ale propriului meu curs de ïntroducere in security management". Nu sunt un guru (ma repet), dar am invatat si am pus in cateva module de curs, bazele a ceea ce cred eu ca ar trebui sa insemne security managementul. Am avut participanti de la companii mari care, desi aveau experienta in security management, s-au batut in concepte pana in  ultima zi, admitand ca, security managementul este o arta si ca intradevar, nu poti spune ca "stii".. Pana la urma, notiunea de "management"spune ea insasi ca nu exista adevaruri fundamentale, exista concepte cu care te joci si evident contextul de care trebuie sa tii cont (intr-un fel protejezi o banca, in alt fel protejezi o cladire de birouri,s.a.m.d.) Unde vreau sa ajung? simteam de mult nevoia unui standard ocupational in domeniu. nu am fost promotorul acestuia, din varii motive, mi-am vazut de patratica mea. Am citit si eu standardul ocupational emanat de .. faimosii "specialisti" in securitate si mi-am spus: "eu n-o sa predau niciodata nimanui asa ceva". deci trebuie sa-mi ucid cursul, pentru cei care vor dori sa invete ceva, ma vor intreba daca diploma e recunoscuta de stat. Ca sa fie recunoscuta, trebuie sa respecte standarul ocupational, pe care eu  nu-l accept. Asa ca, ar trebui sa-mi duc modulul de curs intr-o zona exclusivista, prea scumpa, pentru care NU EXISTA PIATA. Cei care ocupa astazi functii in domeniu, si care provin din mediul preponderent militar (eventual si cu academia de politie facuta) sufera maxim de ..suficienta profesionala. AM avut un caz interesant o data, la al doilea modul de security management, cand m-au cautat de la Vodafone din ..Cluj parca, niste oameni care voiau sa invete security management. Totul a fost ok, pana cand, m-au sunat si mi-au spus ca desi vor sa vina la curs, intamplina ceva probleme din partea managementului de la Bucuresti, unde, security managerul daniel miu...vrea sa-mi vada cv-ul. Si i-am trimis cv-ul meu acestui individ. Security manager. Si il caut pe "linkedin "si-l invit sa ne cunoasetm, fiind convins ca daca stau de vorba cu el, va intelege ca "stiu" lucruri. Ce credeti? tipul facuse academia de politie si singurul lui job fusese direct de security manager la vodafone.. Si in loc de "accept" mi-a scris un mesaj lung.. in care ma face idiot in termeni joviali, dandu-mi de inteles ca.. acceptand sa fie intr-o retea profesionala cu mine (eu care am fost doar sergent major in Serviciul Roman de Informatii), acest lucru l-ar pune cumva intr-o lumina ciudata fata de membri retelei sale..

Mi-am cerut scuze spunandu-i ca regret ca n-am facut si eu academia de politie (nu ca n-as fi putut, chiar am refuzat), doar ca sa-i pot spune ca e dus cu pluta si ca nu l-as angaja nici macar portar, cu toata academia lui.

Astazi, un nou standrad ocupational se iveste la orizont; acela de  analist de risc. Ei bine, analistii vor fi mai intai, aporbati de Politie :)) vi se pare ceva ciudat? In nicio tara civilizata, politia nu se poate implica atat de mult in organziarea serviciilor private. In primul rand pentru ca politia insasi nu are competente in "stabilirea securitatii industriale". va mai dau un tips; de-a lungul timpului, s-au format nenumarate asociatii profesionale.Ccredeti ca a emanat cineva vreodata un standard de calitate? Ei bine NU! toate asociatiile au avut drept scop ORGANIZAREA DE TIP MAFIOT A INTERESELOR membrilor acestor organizatii, de cele mai multe ori organizatii concurente. de pilda, ARTS-ul este organizatia care se ocupa cu specilizarea tehnciienilor si a inginerilor in sisteme de securitate. Nu am intalnit pana acum nici macar un singur "specialist"care sa-mi spuna ca a facut cursul ARTS si a invatat ceva. La americani, exista certificarea PSP ( Certified Proffesional Protection) pe care pentru a o lua trebuie sa citesti cam un metru cub de carti. Si inveti ce inseamna PIR-ul in detaliu si securitatea fizica sub toate formele si elementele sale componente. Cu aceasta certificare poti fi designer de sisteme, instalator, analist de risc. NIMENI din Politia romana nu are aceste competente, dar adera cu maxim interes la aberatiile emanate de catre ARTS.

Mai exista asociatii ale firmelor de paza, dar.. dupa cum spuneam, daca din firmele de paza nu lipsesc militienii, ei se aduna cu maxima placere intre ei, sa "dezbata". dar n-au fost in stare in 20 si ceva de ani de existenta sa "stabileasca industrial"ca un post de paza NU ARE VOIE SA FIE OCUPAT 24 de ore de catre acelasi individ. Pt ca nu-i mai poti da sarcini, nu e uman.. 96% din firmele de paza lucreaza cu serviciu de 24 de ore.De ce? pt ca nu-i deranjeaza nimeni. Evaziunea fiscala e in floare si doar daca incerci sa lucrezi corect (de exemplu americanii au ca si standard faptul ca un post de 24 de ore se ocupa de catre 4,2 oameni) pentru a plati salariile nu mai ai bani de taxe, si te faci evazionist fiscal (v-o spune stan patitul) Si atunci,eu vrand sa ofer servicii de calitate, ma lovesc de urmatoarea chestie; nu am cum sa-l concurez pe X sau pe Y pt ca si-au facut fabrica de adus tarani de pe camp, pe care ii ridica de la sapa direct, ii aduc 24 de ore in post, dupa care ii lasa din nou 2 zile pe camp. Si atunci, taranul roman "pe vana" isi ia ciorapii lui mirositori (cu tot cu greieri) si vine "badigard"la Bucuresti, pt ca firma ii asigura transportul, chiar daca ii da bani putini. Firma cheltuie putini bani, putini plateste si patronu' isi ia lexus. Pentru ca tineti minte, atunci cand negociati un contract de paza, nu negociati nicidecum salariul badigardului (cu greierii lui..) ci eventual concediul la mare al patronului firmei de paza.Punct. Calcul: la un tarif orar de 6,2 ron/ora,(valoarea medie a tarifului de paza ofertat pe piata azi)  rezulta un contract de 4526 lei /luna. Impartit la 3 agenti (cu atat lucreaza majoritatea firmelor de paza) rezulta un venit de 1508 lei/per om. Deci atata incaseaza firma de pe carca unui badigard. Din acesti 1500 de lei, firma plateste "la blana" taxele si salariul, respectiv salariul minim pe economie si ii mai da la negru 350 de lei, si agentul incaseaza aproximativ 900 de lei (cam asta e media neta a industriei astazi) iar firma cheltuie cu tot cu transport aprox 1200 de lei. Restul e profit operational. Dar daca ai fi nevoit sa lucrezi pe bune? daca NU AI AVEA VOIE sa lasi un om in post 24 de ore, toate calculele s-ar da peste cap, pentru ca daca i-ai da 900 de lei net pe bune, cheltuiala cu un singur om ar fi de 1380 lei. Adaugand si transportul (mai des..) si celelalte cheltuieli, ajungi la o cheltuiala cu un singur post care depaseste lunar 1700 de lei. SI gues what? nemaitinandu-i 24 de ore (pt ca nu e moral, tehnic e imposibil sa-l tii pe unul treaz 24 de ore si sa mai respecte si proceduri- eu fac teste cu oricine vrea sa incerce) trebuie sa lucreze cu cel putin 3,6 oameni pe un post. Apoi, cat sa-si puna adaos? macar 20%, ca daca nu-si pune MACAR 20% e praff, inchide si se duce acasa. Si sa refacem caclulul 1700 (cheltuiala directa) x 3,6 oameni + 20% adaos comercial = 7344 lei/luna. Si asta inseamna 10.06 lei/ora de paza. Duceti-va la o firma si incercati sa-i vindeti servicii de paza  'decente"la 10 ron pe ora. Nici nu nimeriti iesirea!!!  BGS-ul mai vine cu astfel de tarife, dar  lucreaza tot cu 3 oameni pe ora, diferenta e in  "muschi"pt ca BGS stie bataie. Pentru restul insa, sistemul care functioneaza este urmatorul..

 • de fapt nu vrem paza, vrem sa bifam ca avem un contract (de obieci prost) in care numele firmei nu conteaza pentru ca oricum firma de paza nu livreaza decat niste "badigarzi"cu greieri si clientul doarme in pantofi daca.. are sansa sa nu i se intample nimic
 • daca i se intampla ceva clientului, vine gramada peste firma de paza si.. e simplu; asiguratorul de obicei nu plateste pentru ca clientului ii este foarte greu sa o faca responsabila pe firma de paza pentru ceea ce i-a oferit. SI constata cu stupoare ca contractul lui a fost de fapt o "laba" la picior de lemn, prin care el a avut "niste oameni".. si atat. Despre servicii de paza adevarate, NU POATE FI VORBA. De ce? pentru ca de obicei NIMENI nu cumpara mai intai consultanta pentru ca mai apoi, sa-i dea firmei de paza concret, responsabilitati CUANTIFICABILE.

Cam asta e treaba cu paza si securitatea in Romania... asa ca, am decis sa inchid definitiv acest capitol. Am cunoscut mult prea multi clienti tampiti si mult prea putini oameni importanti, capabili sa inteleaga ca cel mai important instrument pentru siguranta banilor si afacerilor lor este "securitatea profesionista". Toti cumpara cu ghiotura "paza". iar eu,. paza si panda nu vreau si nu voi face, oricat de tentant ar fi cash-ul.

De azi, sunt bucatar si entertainer! Si daca voi mai avea clienti pentru consultana (si mai am) acestia ma platesc pentru ca STIU si nu refuza sa ma plateasca pentru ca nu am Academia de Politie. Nu mai vreau stress, nu mai vreau idioti. nu mai vreau sa fiu parte dintr-o industrie pe care o consider compromisa. La fel ca multe alte lucruri in tara asta, si sistemul privat de paza e la vale. cea mai tampita chestie pe care am auzit-o in viata mea, a venit de la un client:

"Nu vreau sa fac nimic in plus in securitate, nu vreau sa investesc, pentru ca mie nu mi s-a intamplat nimic de 7 ani.."

De fapt, clientul respectiv nu stia cat i s-a furat in ultimii 7 ani. Sistemul era atat de bine pus la punct, iar el avea atat de putine cunstinte despre cat de usor ti se pot scurge banii printre degete, incat dormea fericit in pantofi.

Nu am Academia de Politie si nu vreau sa fiu inteles gresit, nu dezavuez intreaga clasa a oamenilor legii (am prieteni politisti care sunt de aceeasi parere cu mine) dar STIU sa auditez sursele de pierdere si stiu sa cuantific securitatea in banii pe care clientul ii poate salva daca face ceea ce trebuie. Daca aceasta este o fraza grea, as vrea s-o inteleaga NUMAI cei care pot. Pentru ca numai aceia ar avea nevoie de mine. Celorlalti le recomand "panda" la 6,2 ron/ora, sau.. si mai putin.

Deci, de azi, sunt bucatar, cantaret, orice, numai "security guy" nu mai vreau sa fiu! Ma pis (ma scuzati  doamnelor) pe ei de 24 de ani de securitate (in total). In luna Mai am sa lansez simultan 2 carti in care am sa pun (for the records) toata stiinta mea in ale securitatii. Sunt ready to print de mult. In mod normal, le-as fi scos pe piata ca devin un "guru" in domeniu (pana mea, am scris doua carti..) acum le mai scot DOAR ca sa stie fi-mea ca tac-su nu a fost numai un bucatar iscusit si potential, "vocea romaniei", dar a "stiut"si securitate. Securitate civila de top! De top.. 300!

In rest, va multumesc ca ati avut rabdare sa cititi articolul si va rog, feriti-va de "panda", veti fi mai devreme sau mai tazriu, pagubiti in mod esential!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu